תיאור המערך
העסקה הבעייתית בין ישראל ופולין ממשיכה לעוות את זכרון השואה. חידוש המסעות לפולין לאחר הקורונה מתאפשר לאורם של הסכמים בין ממשלת ישראל לממשלת הימין השמרנית בפולין בראשותו של מורבייצקי. ראש הממשלה הפולני נודע בשאיפתו לקדם את חוק השואה הפולני, ובהתבטאויות שערורייתיות שזכו לביקורת קשה בישראל. מפלגתו הובילה להשתלטות הממשלה על בתי המשפט והתקשורת החופשית, וחותרת לשנות את הנרטיב ההיסטורי על חלקם של הפולני בשואה.
ב-2018 גרם ההסכם בין מורבייצקי ובין נתניהו לביקורת מכל צידי הקשת הפוליטית, בשל הניסיון לכתוב מחדש ההיסטוריה. הברית של ישראל עם פולין של מורבייצקי היא חלק ממערך רחב יותר של יחסי חוץ שנועדו לספק לישראל תמיכה בתוך האיחוד האירופי, ונשענת על יחסי תן וקח: פולין תתמוך בישראל בזירה הבינלאומית, ובתמורה תקבל הכרה ישראלית בעיוות הזיכרון ההיסטורי, ובהפחתת האחריות הפולנית על רצח היהודים.
כעת העסקה מעוררת המחלוקת עולה מדרגה. במטרה להשיב לסדרם את מסעות הנוער לפולין, חתם משרד החוץ בראשותו של השר אלי כהן על הסכם עם מקבילו הפולני. ההסכם מוביל לכך שבני נוער ישראלים יבקרו במוזיאונים שמנציחים גם רוצחי יהודים – מוזיאונים שמעולם לא היו חלק מן המסעות בעבר:
:דיון
- למה בישראל היו מוכנים לקבל את הדרישה הפולנית לשינוי הנרטיב?
- מה המשמעות של קיום בריתות שנוגעות לחינוך עם מדינה בעלת ממשלה אנטי-ליברלית?
- מה דעתכם על ההצעה של הרב עופרן לשקול מחדש את דרכם של המסעות לפולין?
להרחבה:
למערכי תוכן שאינם נגועים בבריתות פוליטיות שמעלות ריח רע, ראו בקישורים הבאים: