“אני מייצג את מדינת ישראל. אני לא צריך לייצג את המדינה בזה שאני שר את ההמנון. אני לא זמר. אני מכבד את ההמנון, נותן את כל כולי לנבחרת. אני תורם למדינה הזו המון, עושה שירות טוב למדינה. אם אני לא שר את ההמנון, זה לא יקבע כמה אני נותן לנבחרת. יש משפטים בהמנון שבתור בנאדם לא יהודי, אני לא יכול לשיר אותם. אין לי חלילה משהו נגד המדינה”
ביברס נאתכו, קפטן הנבחרת הבוגרת לשעבר,בתגובהלביקורת, 2018
נבחרת ישראל עד גיל 20 העפילה לשלב חצי הגמר לנבחרות עד גיל 20, כשהיא גוברת על נבחרת ברזיל, אלופת דרום אמריקה המכהנת, ואומת הכדורגל הגדולה ביותר. היה כבר מי שהכתיר את הניצחון על ברזילכהישג הגדול ביותרשל נבחרת ישראל בתולדותיה. שניים משלושת השערים בניצחון על ברזיל נכבשו על ידי שחקנים ערבים, ח’לאילה ושיבלי. המונדיאליטוההיסטוריבארגנטינה מצמיח גיבורים מקומיים, שחקנים יהודים וערבים. בעשור האחרון נבחרת ישראל היא סמל לשותפות יהודית-ערבית. אבל בעוד שחקניה הערבים של הנבחרתמביאים אותהלשיאים חדשים, מקדמת הממשלהמהלכים שיצקו תוכן בחוק הלאוםויחזקו את היותם אזרחים סוג ב’:
השחקנים הערבים בנבחרת פגשו לאורך השנים שנאה לאומנית במגרשים. כבר לפני 18 שנה, אחרי שכבש מול אירלנד והציל את ישראל מהפסד,התקבל עבאס סואןבשריקות בוז ובהנפת דגל שחור ביציע של בית”ר ירושלים. השנאה והגזענות גם גבו מחיר מהנבחרת, כשדחקו החוצה את אחד מטובי שחקניה בשנים האחרונות, מואנס דאבור.הביקורת הגזעניתכלפי דאבור, שהעזלהביע את דעתובמהלך אירועי מאי 2021, הובילה לפרישתו מהנבחרת, ולאווירה של סתימת פיות. ביברס נאתכו, הקפטן הצ’רקסי של נבחרת הבוגרים, זכה לביקורת על כך שלא שר את ההמנון, למרות שהנהיג את הנבחרת בגבורה. קשר הנבחרת בירם כיאלהודה בשנה שעברהשיש “הרבה פוליטיקה כלפי השחקנים הערבים בנבחרת”, ורמז שהםלא נהנים מחופש ביטויכמו היהודים. אבל התרומה של השחקנים הערבים לנבחרת היא עובדה מעבר לכל וויכוח. אחרי השער של ענאן ח’לאילה שהעלה את הנבחרת לרבע הגמר, טבע חה”כ טיבי, בשנינותו האופיינית, את המשפט, ‘אין ערבים – אין שערים’:
שאלות לדיון
- מה הבעיהבדרישהלחייב שחקנים לא-יהודים לשיר את ההמנון?
- מה דעתכם על המשפט אותו כתב מואנס דאבור בעודו שחקן הנבחרת?
- מה דרוש כדי שהמודל של נבחרת ישראל יהיה המודל הנפוץ ביחסי יהודים וערבים?
להרחבה
הסרט הדוקומנטרי: עוד לא אבדה