אמירות פופוליסטיות

מערך שיעור

חלק ראשון בתהליך חינוכי בנושא פופוליזם. מערך זה יעמיק באמירות פופוליסטיות.

פתיחה- מה זה פופוליזם?


(10 דק’)

נשאל: אז מה זה בעצם פופוליזם?

נקריא את ההגדרה לפופוליזם:

פופוליסטים מחלקים את הציבור לשני חלקים הומוגניים ומנוגדים: מצד אחד ‘העם האמיתי’ ומצד שני האליטה המושחתת, תוך שהם טוענים כי הם – ורק הם – מסוגלים לייצג את קולו של העם האותנטי (Müller, 2016).

נסביר: פופוליזם היא תפיסה פוליטית המבוססת על חלוקה בינארית בין עם הומוגני וטהור מצד אחד לבין אליטות מנותקות ומושחתות מצד שני. על-פי ההשקפה הפופוליסטית, האליטות תמיד פועלות בזדון וביודעין נגד האינטרסים של “העם”. בנוסף, פוליטיקאים פופוליסטים תמיד מציגים את עצמם בתור הנציגים הבלעדיים והבלתי מעורערים של “העם”. אי-לכך, כל מי שמתנגד לפופוליסט אינו יכול, בהגדרה, להיות חלק אותנטי מאותו עם טהור. מנהיגים פופוליסטיים מתארים את “העם” אל מול גורמים חיצוניים וזרים שהם למעשה מתנגדיהם. הפופוליזם לא מנוגד להשתתפות אזרחית באמצעות בחירות, עם זאת, הפופוליזם נמצא במתח מתמיד עם הפלורליזם, מאחר שמתייחס אל מאפיינים הומוגניים של “העם”.

(מתוך פופוליזם עכשווי בישראל, דו”ח הקרן החדשה לישראל: ד”ר נעם גדרון, יונתן לוי וש”י אגמון).


מצגת: פופוליזם ב-5 שקפים.

חלק א’- מה פופוליסטים אומרים? אמירות פופוליסטיות של פוליטיקאים ישראלים:

(30 דק’)

נקריא את הציטוטים הפופוליסטיים מישראל וננתח יחד מדוע הם מסווגים כפופוליסטיים.
(אם זה מתאים לקבוצה, ניתן להקריא או להציג את הציטוט, ולנחש יחד מי אמר אותו, מתי ועל מה).

1-
“מדובר בארגונים שהם סייעני טרור נטו, שכל מטרתם להחליש את צה”ל ואת נחישותו להגן על אזרחי מדינת ישראל”.

מי אמר.ה?
אביגדור ליברמן, בשנת 2011, על ארגוני זכויות האדם בישראל.
מדוע זה פופוליסטי?
מסמן את מתנגדיו כ”אחר”, מזוהים עם האויב ועושים איתו יד אחת כדי להחליש את צה”ל, צבא “העם” ואת כל המדינה.


2-
“פוליטיקאים ממפלגות השמאל ופרשנים בערוצי הטלוויזיה התמוגגו מנחת מההחלטה האנטי-ישראלית באו”ם, כמעט כמו ברשות הפלסטינית וחמאס. כמה מהם התמקדו בהתקפה דווקא על… מדינת ישראל?”

מי אמר.ה?
נתניהו, 2016.
מדוע זה פופוליסטי?
המתנגדים (מפלגות השמאל, התקשורת) כתומכים באויב, ונגד המדינה, “העם”.


3-
“בג”צ אוזק את ידי חיילי צה”ל מלנצח את הטרור. כדי לנצח את חמאס, צריך לשחרר את צה”ל מבג”צ”.

מי אמר.ה?
בנט, 2019.
מדוע זה פופוליסטי?
האשמת מערכת המשפט בקשיים של צה”ל ויצירת סימטריה בין בג”צ לחמאס, משמע שניהם אויבי המדינה, הצבא, “העם”.


4-
“באיזו מדינה… יושבת קבוצה קטנה של אנשים… ומחליטה במקום העם מי יהיו רשאים להיות מועמדים בבחירות? אני מכיר מדינה כזאת- איראן. שם יושבת מועצה של פנאטים איסלמיסטיים… ומחליטה מי מהמועדים יכול להתמודד בבחירות הדמוקרטיות כביכול”.

מי אמר.ה?
יריב לוין, 2020.
מדוע זה פופוליסטי?
סימון השופטים ומערכת המשפט, “האליטה”, כמי שפועלים נגד “העם” ונגד ריבונות “העם”, והשוואתם לקבוצות קיצוניות במדינה אויב.


5-
“כל עוד אני נמצאת בכנסת, לא אנוח, ולא לדקה אחת, עד שנסיר את הדיקטטורה המשפטית מעל הדמוקרטיה הישראלית. בג”צ לא יגיד לנו – הריבון – מה לעשות בארץ ישראל

מי אמר.ה?
מאי גולן, 2020.
מדוע זה פופוליסטי?
סימון בג”צ כמי שפועל נגד “הריבון”, “הדמוקרטיה”, רצון “העם”, ב”ארץ ישראל”.


6-
“משפט נתניהו הוא נגד הימין הישראלי, אלא נגד הציבור הישראלי. בעיני השופטים הציבור הישראלי הוא ציבור רע, מושחת וגרוע- ולכן הפרקליטות נגדנו… נתניהו נאשם במרמה והפרת אמונים, אבל נבחר שוב ושוב. אנחנו עם כל-כך אידיוט שצריך שיאמרו לו מה פוגע בו?”

מי אמר.ה?
שמחה רוטמן, 2020.
מדוע זה פופוליסטי?
זיהוי של נתניהו כמנהיג “העם”, הציבור הישראלי, ולעומת זאת זיהוי ביהמ”ש והפרקליטות כמי שמנסים להזיק לעם, מזלזלים בו, מתנשאים מעליו.


7-
“עם ישראל לא שוכח את השונאים שלו בכל הדורות. הוא לא שוכח גם את אלה שתומכים בהם בכנסת ישראל. הוא גם לא ישכח לדיראון עולם את השותפים הפוטנציאליים של אותם תומכי טרור”.

מי אמר.ה?
אריאל קלנר, 2021. על האפשרות של השתתפות מפלגות ערביות בממשלת השינוי (ממשלת בנט-לפיד, 2021-2022).
מדוע זה פופוליסטי?
מפלגות השמאל והמפלגות הערביות כאויבות “העם”.


8-
“נרקמת כאן ממשלה שבמהותה היא אליטיסטית. ממשלה שמדירה את השכבות העממיות במובן העמוק, ששוללת את בחירתם החופשית של מיליון מצביעי ליכוד באופן ישיר ועוד מיליון באופן עקיף”.

מי אמר.ה?
עמיחי שיקלי, 2021, על הקמת ממשלת השינוי.
מדוע זה פופוליסטי?
סימון מצביעי הליכוד ומצביעי הימין בתור “העם”, ואת מי שאינו חלק מ”העם” כאליטיסטים.

(מתוך פופוליזם עכשווי בישראל, דו”ח הקרן החדשה לישראל: ד”ר נעם גדרון, יונתן לוי וש”י אגמון).


9-
“נתניהו כמו טראמפ, מתמודד מול תקשורת עוינת ומסיתה. כתבי אישום, אלימות משפטית ו”דיפ סטייט”. תנחשו מה? גם פרשות על מסמכים מסווגים. אבל לשניהם יש מכנה משותף אחד- תמיכת העם ואלוהים לצידם”

מי אמר.ה?
השרה מאי גולן, 2024. מעל דוכן הכנסת.
הצגת מוסדות דמוקרטיים כמתנגדי השלטון, ומולם “העם” שתומך בהם, בשילוב עם תמיכת האל, אשר הופכת את התמיכה בהם לסוגיה אמונית- הכוח של המנהיג מגיע מהעם ומאלוהים. זה מסמן את המתנגדים כמי שמחוץ לאמונה הדתית באלוהים וכו’.


חלק ב’- נכון/לא נכון על פופוליזם:

(20 דק’)

נקריא את ההיגדים הבאים ונערוך סקר בצורת הצבעה, ואז נקריא את ההסבר.

1-
פופוליזם מעיד על פופולריות.

לא נכון.
למרות שיש קשר בין שני המושגים- שניהם נגזרים מהמילה הלטינית פופולוס ((populus שמשמעותו ציבור או עם. מנהיג פופוליסט הוא לא בהכרח פופולרי. אנו עדים לתופעות רבות של מנהיגים פופוליסטים שהגיע לשלטון ולכן כנראה פופולריים, אך יש גם פופוליסטים רבים שאינם מצליחים לסחוף אחריהם את הציבור.


2-
פופוליסטים הם רק ימנים.

לא נכון.
אף שבעשורים האחרונים אנו עדים למקרים מרחבי העולם בהם מנהיגים פופוליסטים מגיעים מצדה הימני של המפה הפוליטית (אורבן בהונגריה, לה-פן בצרפת, טראמפ בארה”ב ועוד), לא תמיד כך היה. מנהיגים פופוליסטים יכולים להגיע גם משמאל. דוגמא למנהיגות פופוליסטית משמאל הוא הוגו צ’באס בוונצואלה. פופוליזם הוא למעשה אידיאולוגיה “רזה”, הוא לא עומד לבדו אלא יחד עם אידיאולוגיה עמוקה יותר. אולם, בסופו של דבר כפי שנראה בהמשך, מנהיגים פופוליסטים מימין ומשמאל, נוהגים באותו אופן כאשר נבחרים בפעולות שבוחרים לבצע.


3-
פופוליסטים הם נגד דמוקרטיה.

לא נכון.
פופוליסטים נהנים מהדמוקרטיה כיוון שהם מגיעים לשלטון באמצעים דמוקרטיים. עם זאת, ניתן לראות כי כל המנהיגים הפופוליסטיים שנבחרו לשלטון פעלו מיד כדי להחליש או לבטל מנגנונים ומוסדות הדמוקרטיה הליברלית. זאת לאור העובדה שמבחינתם אלה המוסדות האליטיסטיים שמאיימים על שלטון ועל “העם”. התוצאה של פעולות פופוליסטיות להחלשת מנגנוני דמוקרטיה ליברלית יוצרות דמוקרטיה חלולה.


4-
אין דבר כזה אליטות.

לא נכון.
בכל חברה יש אליטה (שכבה מצומצמת בחברה שמחזיקה בכוח והשפעה רבים), ואליטה היא הגדרה דינמית כך שגם מי שמוגדרים האליטה משתנים לאורך השנים. העובדה שינה קבוצה קטנה שיש לה כוח על פני קבוצות אחרות היא שלילית, ומביאה עימה התנגדויות רבות. הביקורת על האליטה היא חלק מכללי המשחק הדמוקרטיים. הפופוליסטים עושים שימוש מוגזם ומוקצן בכוונה במושג אליטה, ולמעשה מתייגים את כל מי שמתנגדים להם כאליטה. כך שלמעשה ההגדרה הפופוליסטית את האליטה היא שגויה.


5-
פופוליזם זה רק סגנון התבטאות, לא מעשים.

לא נכון.
הרבה פעמים ניתן לזהות מנהיגים פופוליסטים לפי המילים שהם אומרים ואיך שהם מתבטאים. לכן לפעמים נוטים להתבלבל בין דמגוגיה (העברת מסרים מניפולטיבית שנועדה לשכנע), לבין פופוליסטים. פעמים רבות מנהיגים פופוליסטים הם גם דמגוגים, אבל במקרה של פופוליסטים, המעשים חשובים ומסוכנים יותר מהמילים. 

סיכום:

בשיעור זה נחשפנו להגדרה לפופוליזם, דרך אמירות פופוליסטיות מנבחרי ציבור ישראלים.
בשיעור הבא נראה כיצד מתבטא פופוליזם במעשים.

למערך הבא:

פעולות פופוליסטיות

הישארו בקשר





    Skip to content