הכנסת אישרה בקריאה טרומית הצעת חוק שקודמה על-ידי שר התקשורת שלמה קרעי, לסגירת תאגיד השידור הציבורי. שידור ציבורי הוא גוף תקשורת אשר ממומן על-ידי הציבור ולא כפוף לשיקולים מסחריים כמו יתר גופי השידור. שידור ציבורי נהוג בכל העולם, ובישראל פועל באמצעות תאגיד השידור הציבורי “כאן” (ובעבר רשות השידור).
השידור הציבורי:
שאלות לדיון:
- עבור מי פועל השידור הציבורי?
- למי השידור הציבורי יכול להפריע?
התערבות הממשלה בתקשורת:
♦️ החוק לסגירת התאגיד אושר בטרומית. שר התקשורת, קרעי בסיכום הדיון: ״הליכוד הקים את התאגיד, והליכוד עכשיו רוצה גם להפריט או לסגור אותו״. pic.twitter.com/AYimBF4emL
— Asslan Khalil (@KhalilAsslan) November 27, 2024
דוגמאות נוספות להתערבות הממשלה בשוק התקשורת:
- הצעת חוק להפרטת גלי צה”ל
- אישור בקריאה טרומית של שליטת הממשלה במדידת הרייטינג
- ביטול ההתקשרויות של הממשלה עם עיתון “הארץ”
- אושר בקריאה טרומית חוק הרדיו שעשוי לפגוע בהכנסות תאגיד השידור הציבורי
שאלות לדיון:
- מה המשמעות של התערבות השלטון בכלי התקשורת?
- מדוע תקשורת ציבורית עצמאית היא הכרחית במדינה דמוקרטית?
תקשורת וחופש הביטוי
במדינה הזאת קורים כל כך הרבה דברים בשנה האחרונה – חלקם קורעים את הלב, חלקם מטריפים את המוח, וחלקם מרתיחים את הדם >>> מיכל רבינוביץ׳, מגישת חדשות הערב בכאן 11, מתייחסת לחוק סגירת התאגיד בסוף המהדורה pic.twitter.com/INXxoZTR5X
— 🎗️galit hatan (@galithatan) November 27, 2024
לדיון
- באיזה אופן חופש הביטוי עשוי להיפגע מסגירת התאגיד?
לסיכום
אסף ליברמן, עיתונאי התאגיד, על הפרטת תאגיד השידור הישראלי:
לשידור הציבורי תפקיד חשוב במדינה דמוקרטית. בהיותו חף משיקולים מסחריים או פוליטיים, הוא מאפשר חופש ביטוי וחופש עיתונות שהכרחיים לשמירה על הדמוקרטיה. בנוסף, מייצג השידור הציבורי את כלל הציבורי ומייצג את כלל הקבוצות בחברה (למשל שידורי “מכאן” בשפה הערבית). שידור ציבורי הוא שירות ציבורי, ושירותים ציבוריים יעילים ואיכותיים משרתים את עיקרון השוויון החברתי בישראל.
עוד על חשיבות השידור הציבורי ברחבי העולם.
להרחבה:
כלים לאוריינות מדיה | גיל גרטל
בעלי עניין תמיד קידמו מידע חלקי, מוטה או מסולף, והצפת המידע בעידן הרשתות החברתיות עוד מקשה על צריכה ביקורתית של אינפורמציה. מול אלה למחנכות ולמחנכים יש כלים טובים להקניית אוריינות תקשורת, ההכרחית לקידום סדר יום חדש. התפרסם ב”שיחה מקומית”, 21.3.24.
נייר עמדה להצעת החוק להפרטת השידור הציבורי | מכון זולת
מה שווה התאגיד אם אנחנו לא שולטים בו? הצעת חוק לשליטה ממשלתית בתקציב התאגיד/ עו”ד רונן ריינגולד ועו”ד אורי בסט
מערכים נוספים בנושא:
חקיקה אנטי דמוקרטית
מאז שהוקמה הממשלה הנוכחית, בנובמבר 2022, קודמו 305 חוקים אנטי דמוקרטיים ברמות שונות. שבעה חוקים אנטי דמוקרטיים כבר עברו.
כעת משחזרה הכנסת לעבוד במסגרת מושב החורף, נדמה כי בחסות המלחמה ובמסגרת ההפיכה המשטרית השקטה, עולים להצבעה עוד ועוד חוקים שהם אנטי-דמוקרטיים ביסודם.
פופוליזם והמתקפה על היועמ”שית
הפופוליזם הישראלי לא חדל מלתקוף את יסודות הדמוקרטיה הליברלית. כמו משטרים פופוליסטים בשאר העולם, מתמקדים חברי הממשלה במתקפה ארסית נגד שלטון החוק, שומרי הסף המקצועיים, התקשורת ושאר המוסדות שמגנים על ערכי השוויון והחירות הבסיסיים ביותר.
(קרדיט לתמונה בראש העמוד יוסי זמיר ושתיל סטוק)