סדנה
איך מבקשים מידע?
המידע, ממש כמו הון או קשרים פוליטים, מאפשר לאדם לנצח במאבקים מול אחרים, להגן על זכויות אדם ולהניע אחרים לפעולה. אלו שיש להם מידע יכולים להשפיע על המציאות הרבה יותר מאלה שאין להם. הקלישאה "מידע הוא כוח" – בעידן הפיק ניוז ופוסט אמת נכונה במיוחד וקיבלה משמעות מיוחדת.
התנועה לחופש המידע פועלת למימוש הזכות למידע ולקידום השקיפות בישראל מתוך הבנה עמוקה, כי זו אחת הדרכים החשובות להבטיח ולשמור על הדמוקרטיה בישראל. באמצעות פעילותה הייחודית, מקדמת התנועה את הפוטנציאל הגלום בחוק. שיטת הממשל הדמוקרטיות ניזונה מכך, ואף תלויה בכך,
שמן הציבור ואליו תהיה זרימה חופשית של מידע. על כן, יש הרואים בזרימה חופשית של מידע מפתח
לפעולתה של המערכת הדמוקרטית כולה.
התנועה לחופש המידע מעודדת את הציבור לדרוש מידע, שכן פעילות ממשלתית המתבצעת בשקיפות, וחותרת לשיתוף יזום ומתמיד של האזרח במידע ובתהליכי קבלת החלטות, מיטיבה להגשים את זכויות האזרח ולממש את שאיפותיו להתנהלות שלטונית ראויה ומושכלת.
כיום, בעידן המידע, אלו הרוצים להילחם בפייק-ניוז, להצליח במאבקים ולחולל שינוי, אינם יכולים להסתפק בסיסמאות, עליהם להיות מסוגלים להציג מידע אמין ומדויק. מידע המבוסס נתונים הוא ללא ספק משכנע יותר וזו גם הדרך היחידה לעמוד אל מול תחושות, דעות ושקרים. בעידן הפייק ניוז אתגר זה הפך לקשה שבעתיים וכאשר המידע שמור בידי רשויות שונות, ואינו נחלת הכלל, מי שבידיהם המידע – בידיהם הכוח. רק כאשר המידע חופשי לכל, ניתן לעשות בו שימוש, ולהאיר את הנקודות שהשלטון מעדיף להסתיר ולבקרו.
גישה חופשית למידע ולא פחות חשוב מכך, מימוש הזכות למידע על ידי הציבור, הם משקל נגד
לאי יעילות שלטונית, לחוסר שוויון, ולניצול לרעה של מעמד וסמכות ציבוריים, לשקרים והסתות.
מאז הקמתה הביאה התנועה למהפכה תודעתית אצל האזרחים שהפנימו את זכותם למידע, לצד
"חינוך" הרשויות במדינה להפנמת חובתן לשקיפות ודיווחיות.
במסגרת הסדנה נלמד כיצד יש לדרוש מידע, מה אומר חוק חופש המידע, על מי הוא חל ועל מי לא, מה עושים עם סירובים ומתי יש לנקוט בהליכים משפטיים