התנועה לחופש המידע

התנועה לחופש המידע פועלת לקידום שקיפות במוסדות ציבוריים, להגברת הפיקוח על פעילותן של רשויות ציבוריות, ולעידוד הציבור לעשות שימוש בזכותו למידע. התנועה לחופש המידע הוקמה על ידי העיתונאי רביב דרוקר ואנשי משפטי מתוך מטרה לקדם את הזכות למידע וזכות הציבור לדעת באמצעות חוק חופש המידע ושימוש אפקטיבי בכלים משפטיים. יו"ר התנועה הוא העיתונאי נדב איל, מנכ"לית התנועה היא עו"ד רחלי אדרי- חולתא, אשר בשנים 2013-2016 היתה היועצת המשפטית של התנועה. בוגרת תואר שני במשפטים מאוניברסיטת תל אביב, סיימה בהצטיינות את לימודי התואר הראשון במשפטים, ולאחריהם עשתה התמחותה בלשכת היועץ המשפטי במשרד החקלאות. בשנת 2020 נבחרה ל-40 הצעירים המבטיחים של עיתון גלובס, ועיתון דה-מרקר.

הרצאות וסדנאות

  • משך: 4 שעות
  • עלות: אנא צרו קשר
  • מיקום: כל הארץ
  • שפה: עברית,   אנגלית
  • דגשים: יש צורך במקרן, מסך ורמקולים

סדנה

איך מבקשים מידע?

המידע, ממש כמו הון או קשרים פוליטים, מאפשר לאדם לנצח במאבקים מול אחרים, להגן על זכויות אדם ולהניע אחרים לפעולה. אלו שיש להם מידע יכולים להשפיע על המציאות הרבה יותר מאלה שאין להם. הקלישאה "מידע הוא כוח" – בעידן הפיק ניוז ופוסט אמת נכונה במיוחד וקיבלה משמעות מיוחדת. התנועה לחופש המידע פועלת למימוש הזכות למידע ולקידום השקיפות בישראל מתוך הבנה עמוקה, כי זו אחת הדרכים החשובות להבטיח ולשמור על הדמוקרטיה בישראל. באמצעות פעילותה הייחודית, מקדמת התנועה את הפוטנציאל הגלום בחוק. שיטת הממשל הדמוקרטיות ניזונה מכך, ואף תלויה בכך, שמן הציבור ואליו תהיה זרימה חופשית של מידע. על כן, יש הרואים בזרימה חופשית של מידע מפתח לפעולתה של המערכת הדמוקרטית כולה. התנועה לחופש המידע מעודדת את הציבור לדרוש מידע, שכן פעילות ממשלתית המתבצעת בשקיפות, וחותרת לשיתוף יזום ומתמיד של האזרח במידע ובתהליכי קבלת החלטות, מיטיבה להגשים את זכויות האזרח ולממש את שאיפותיו להתנהלות שלטונית ראויה ומושכלת. כיום, בעידן המידע, אלו הרוצים להילחם בפייק-ניוז, להצליח במאבקים ולחולל שינוי, אינם יכולים להסתפק בסיסמאות, עליהם להיות מסוגלים להציג מידע אמין ומדויק. מידע המבוסס נתונים הוא ללא ספק משכנע יותר וזו גם הדרך היחידה לעמוד אל מול תחושות, דעות ושקרים. בעידן הפייק ניוז אתגר זה הפך לקשה שבעתיים וכאשר המידע שמור בידי רשויות שונות, ואינו נחלת הכלל, מי שבידיהם המידע – בידיהם הכוח. רק כאשר המידע חופשי לכל, ניתן לעשות בו שימוש, ולהאיר את הנקודות שהשלטון מעדיף להסתיר ולבקרו. גישה חופשית למידע ולא פחות חשוב מכך, מימוש הזכות למידע על ידי הציבור, הם משקל נגד לאי יעילות שלטונית, לחוסר שוויון, ולניצול לרעה של מעמד וסמכות ציבוריים, לשקרים והסתות. מאז הקמתה הביאה התנועה למהפכה תודעתית אצל האזרחים שהפנימו את זכותם למידע, לצד "חינוך" הרשויות במדינה להפנמת חובתן לשקיפות ודיווחיות. במסגרת הסדנה נלמד כיצד יש לדרוש מידע, מה אומר חוק חופש המידע, על מי הוא חל ועל מי לא, מה עושים עם סירובים ומתי יש לנקוט בהליכים משפטיים
  • משך: שעה וחצי
  • עלות: אנא צרו קשר
  • מיקום: כל הארץ
  • שפה: עברית,   אנגלית
  • דגשים: יש צורך במקרן, מסך ורמקולים

הרצאה

מהפכת השקיפות

מיהם האח"מים שסידרו לעצמם היתר לקבל צ'קלקה ולעקוף את הפקקים? מדוע חשוב להילחם על פרסום תוצאות מבחני המיצ"ב? את מי עוצרים יותר, באיזה בית חולים נשים רוצות ללדת, ולמה הצהרות ההון של שרי הממשלה שוכבות בכספת אצל מבקר המדינה, הרחק מעינו של הציבור? בואו נדבר על זכות הציבור לקבל מידע, ועל מהפכת השקיפות שהיא מחוללת בישראל. שקיפות הפכה לחלק מרכזי מחיינו עם חוק חופש המידע שנחקק בשנת 1998 ועיגן את הזכות של כולנו לקבל מידע מהרשויות הציבוריות. כך יכולים האזרחים לדרוש דין וחשבון מהפוליטיקאים ומהפקידים, לדעת כיצד הם מוציאים את כספי משלם המסים, ואיך הם קובעים את עתידנו. אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר – כפי שאומרת הקלישאה – ולכן חיוני שהשלטון צריך להתנהל באופן פתוח וגלוי. אנחנו מאמינים שדמוקרטיה חזקה מבוססת בין היתר על מידע פתוח ונגישות למידע. אז איך ממששים את הזכות הזאת? מה אפשר לבקש? על מי חל החוק? מתי יש לנקוט בהליכים משפטיים, ואיפה אפשר למצוא מידע שכבר התפרסם? אנחנו נשמח לבוא ולדבר על זה.

הישארו בקשר





    Skip to content