רוית הירש

מדריכת מפמ”ר היסטוריה במחוז חיפה, בעלת M.A בהיסטוריה של המזה”ת
רכזת מגמת ערבית ו”עולם הערבים והאסלאם” וחברת ועדת המקצוע “עולם הערבים והאסלאם” משרד החינוך

מצפן: הטבח בכפר קאסם

ב-29 באוקטובר 1956 ירו חיילי משמר הגבול למוות ב-49 אזרחים תושבי כפר קאסם, גברים, נשים וילדים. 13 נוספים נפצעו באירוע שנודע מאז בשם “טבח כפר קאסם”. אירוע הטבח בכפר קאסם הגיע לבכירי הצבא והמדינה עוד באותו ערב, ועם זאת הוטלה צנזורה על האירוע והוא לא פורסם. פרשת הטבח בכפר קאסם נחשפה הודות לפעילים חברתיים ולחץ של התקשורת רק יותר מחודש לאחר מכן. פרסום הפרשה הוביל להעמדה לדין של מספר חיילים וקצינים. פסק הדין של השופט הלוי הוליד את ההגדרה “פקודה בלתי חוקית בעליל”. פקודה בלתי חוקית בעליל הוא עיקרון שמשמש את המערכת הצבאית על מנת להגביל את כוחה שלה. מנגנון ריסון זה הוא קריטי למרכזיותו וכוחו של הצבא בישראל כמדינה דמוקרטית.

רקע על הטבח בכפר קאסם

נשאל: האם שמעתם.ן על טבח כפר קאסם? באיזה הקשר?

רקע על מבצע חפרפרת, מתוך: תום שגב, “בחזרה לכפר קאסם”, 24.10.06, הארץ:

סרטון קצר על פרשת הטבח בכפר קאסם, הטיוח והסולחה שלאחריה :
(אזהרה: כולל תוכן לא קל לצפייה)

שאלות לדיון: 

  • מה בעצם קרה בכפר קאסם ב-29 באוקטובר 56? 
  • הפקודה שהובילה אל טבח כפר קאסם הוגדרה “פקודה בלתי חוקית בעליל”. מדוע?

פקודה בלתי חוקית בעליל וביקורת ציבורית

משפט מבצעי הטבח בכפר קאסם הסתיים בענישה מינימלית (אשר בהמשך אף קוצרה) של קצינים וחיילים בודדים. עם זאת, פסק הדין ההיסטורי שניתן על-ידי השופט בנימין הלוי, מגדיר מהי “פקודה בלתי חוקית בעליל”. הפקודה הבלתי חוקית בעליל היא עיקרון מנחה ב“רוח צה”ל” אשר כל חיילי צבא ההגנה לישראל מתחנכים על פיו.

פקודה בלתי חוקית בעליל מתוך פס”ד ביד”צ מר3/57/ תובע צבאי נ’ רס”ן מלינקי ואח’, פס”מ יז 90, עמ’ 214-213:

סימן היכרה של פקודה “בלתי חוקית בעליל” – מן הדין שיתנוסס כדגל שחור מעל לפקודה הנתונה, ככתובת אזהרה האומרת: “אסור!”. לא אי חוקיות פורמלית, נסתרת או נסתרת למחצה, לא אי חוקיות המתגלה רק לעיני חכמי משפט חשובה כאן, אלא: הפרת חוק גלויה ומובהקת, אי חוקיות ודאית והכרחית המופיעה על פני הפקודה עצמה, אופי פלילי ברור של הפקודה או של המעשים שהפקודה מצווה לעשותם, אי חוקיות הדוקרת את העין ומקוממת את הלב, אם העין אינה עיוורת והלב אינו אטום או מושחת – זוהי מידת אי החוקיות הדרושה כדי לבטל את חובת הציות של חייל ולהטיל עליו את האחריות הפלילית למעשיו”.

“תחום המשולש”/ נתן אלתרמן

המשורר נתן אלתרמן (1910-1970), פרסם בטורו “הטור השביעי” בעיתון “דבר” שיר בשם “תחום המשולש” על הטבח בכפר קאסם, עם חשיפת הפרשה לציבור. השיר של אלתרמן מבקר ומתקומם על מעשה הטבח עצמו, וגם על ניסיון הסתרת הפרשה מפני הציבור. בשירו אלתרמן מרחיב את ההתייחסות החוקית והמשפטית לביקורת מוסרית. 
קטע מתוך השיר:


הטור השביעי בעיתון “דבר” מתאריך 7.12.56″

שאלות לדיון:

  • מדוע חשוב לחנך את כל חיילי צה”ל לסרב לציית לפקודה בלתי חוקית בעליל? 
  • נוסח הפקודה הבלתי חוקית בעליל נותר כפי שניסח אותו השופט הלוי ב-1957 ולא השתנה מאז. “מבחן הדגל השחור” הפך לאמת מידה לבחינת פקודה בלתי חוקית בעליל. מהו אותו “דגל שחור”?
  • שירו של אלתרמן מייצג את הביקורת הציבורית שנשמעה על מעשה הטבח באותה תקופה. מדוע חשובה ביקורת ציבורית על מוסדות השלטון, אז והיום?

זיכרון והנצחת הטבח בכפר קאסם

הטבח בכפר קאסם מהווה אירוע מכונן עבור תושבי כפר קאסם וכלל הפלסטינים אזרחי ישראל בעיצוב הזהות הערבית-ישראלית ומשפיע עד היום על יחסי רוב ומיעוט במדינת ישראל. באותה תקופה, אזרחי ישראל בכפרים הערביים היו נתונים תחת ממשל צבאי, אשר בוטל רק ב-1966. מה שמהווה כמעט שני עשורים של אפליה מובנית, שלה השלכות עד היום. טבח כפר קאסם מעולם לא זכה להכרה רשמית של מוסדות המדינה. המשפחות השכולות ותושבי הכפר, מנציחים בעצמם את הטבח ואת זכר הנרצחים באמצעות אנדרטה ומוזיאון בכפר, וטקסי זיכרון שנתיים.

כתבה של תאגיד השידור הציבורי על ההנצחה והזיכרון לרגל 60 שנה לטבח:

שאלות לדיון:

  • מדוע לדעתכם.ן רואים התושבים חשיבות רבה כל כך בהכרה רשמית בטבח על-ידי המדינה? 
  • כיצד השפיע הטבח בכפר קאסם על הזהות הישראלית-היהודית ועל הזהות הישראלית-פלסטינית? 

להרחבה

הממשל הצבאי על ערביי ישראל | המכון למורשת בן גוריון

בשנת 1966 בוטל הממשל הצבאי על אזרחי ישראל הערביים.
מה היו המניעים לקיום הממשל הצבאי? מדוע בוטל? כיצד פרשת כפר קאסם קשורה לממשל הצבאי?

הממשל הצבאי על ערביי ישראל |מרכז מורשת בגין

מאבקה של תנועת חירות לביטול הממשלה הצבאי.

אות קין | המכון הישראלי לדמוקרטיה

60 שנה עברו מטבח כפר קאסם, שהפך אירוע מכונן בגיבוש הזהות של המיעוט הערבי בישראל ונקודת מוצא בדרך הארוכה שבה הוא צועד לשם מימוש זכויותיו. ואולם, אזרחי ישראל הערבים עדיין נתפסים על ידי רבים, רבים מידי, כ”אחר” שיש להסתכל בו ממרחק, ובעין חשדנית, מיעוט שהאזרחות שלו היא על תנאי תמידי.

הטבח שכמעט הושתק / יעל גרינפטר

ב-1956 נורו למוות 43 תושבי כפר קאסם על ידי לוחמי מג”ב בגין הפרת עוצר שעליו לא ידעו. ממשלת בן גוריון הסתירה את הפרשה מהציבור, אך נאלצה להתמודד עמה לבסוף.

הטקס הממלכתי לציון הטבח בכפר קאסם | יוזמות אברהם

האזרחים הפלסטינים מחכים להכרה רשמית בטבח הנורא של ה-29 באוקטובר 1956. הדרך לחברה משותפת עוברת בהכרה בפצעים ובטראומות אלה של אלה. ללא תזכורת קבועה לזוועות העבר – האיומים בנכבה שנייה עוד עלולים להמשיך, לחפור בפצעים ולחסום עוד ועוד את הדרך לשותפות, שוויון ודמוקרטיה.

היהודים באים – סולחה בכפר קאסם

“שנה לאחר הטבח בכפר קאסם כינסה ממשלת ישראל את תושבי הכפר לסולחה…”

חומרי לימוד נוספים:

ד”ר אליס גאיה

ד”ר אליס גאיה היא אנתרופולוגית חברתית מובילה, בעלת ניסיון רב בתחומי המחקר החברתי והתרבותי. בוגרת דוקטורט מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, עבודתה הייחודית עסקה בסוגיות הבניית זהות במשפחות מעורבות בחברות קונפליקטואליות, זכתה להכרה בינלאומית וזיכתה אותה בפרס יוקרתי מטעם מרכז תמי שטינמץ למחקרי שלום באוניברסיטת תל אביב.

אליס משמשת כחוקרת ראשית במרכז נורמה ומביאה איתה מומחיות רב-תחומית משולבת עם ניסיון עשיר כחוקרת ועוזרת מחקר באוניברסיטאות מובילות בישראל.
בשנים האחרונות אליס ניהלה מחקרים חברתיים כחוקרת עצמאית עבור חברות וארגונים שונים בישראל והעבירה הרצאות מרתקות בנושאים שונים כמו: קבוצות שוליים בחברה הישראלית, אהבה בתרבויות שונות, משפחות מעורבות בחברות קונפליקטואליות ועוד.

מרחבים

מכון מרחבים הוא עמותה הפועלת משנת 1998 לקידום רבגוניות, הוגנות והכללה בחברה הישראלית, דרך פעילות במערכת החינוך הפורמלית והבלתי פורמלית, בגופים ממשלתיים ומוניציפאליים, בחברה האזרחית ובארגונים עסקיים. המכון פועל לחיזוק הלכידות החברתית באמצעות סיורי תיירות חברתית בישובים ערבים, סדנאות חווייתיות בנושא זהות ואזרחות משותפת, וכן באמצעות תוכניות מערכתיות, הכשרה וליווי.

מצפן: ברית ביטחון איזורית

ברית בטחון איזורית היא התשובה לחמאס, לחזבאללה ולשאר הכוחות הג׳יהאדיסטים, שבראשם איראן. כפי שראינו בלילה שבו תקפה איראן את ישראל בכטב”מים ובטילים, לישראל יש אינטרס מובהק בברית עם המדינות הערביות המתונות – ירדן, מצרים, ערב הסעודית והמפרציות, בחסות אמריקאית. 

מקרינים את השיקופית הראשונה מתוך הקישור הזה, או את המפה הממחישה את ההזדמנות הגיאופוליטית לברית אזורית:

דיון לפתיחה:

  • למה שמישהו יתנגד לברית כזו?
  • מה המשמעויות הרחבות שלו ביחס לעתידה של מדינת ישראל?

התכנית לברית ביטחון איזורית

פורום היום שאחרי המלחמה מסביר כיצד צריכה להראות ברית המשותפת לישראל ולמדינות ערב המתונות, ומדוע התכנית הזו היא ניצחון אמיתי על חמאס, חיזבאללה ואיראן. בימין יש מחלוקת ביחס לנורמליזציה עם סעודיה מכיוון שזו כוללת ערבות ישראלית להתקדמות במשא ומתן לפתרון שתי המדינות בין ישראל והפלסטינים

לפירוט קראו את החלק ״מה הקשר בין ברית ביטחון אזורית לזירה הפלסטינית?״ באתר הפורום:

לדיון:

  • מה המשמעויות הרחבות של התכנית ביחס לסכסוך הישראלי-פלסטיני?
  • האם דרישה סעודית לעצמאות פלסטינית כתנאי לברית היא בעיה או יתרון?
  • בהקשר של ברית אזורית, מה האינטרס הישראלי בקשר למדינה פלסטינית?

האינטרס הישראלי

האינטרס הישראלי העליון הוא להיחלץ מן המבוי הסתום של המלחמה הרב-חזיתית, שבינתיים לא עלה בידה להשיב 133 חטופים שנמצאים בידי החמאס. ברית אזורית היא הזדמנות פז לצאת מן השקיעה האיטית בבוץ העזתי ולסיים את מצב הלחימה בגבול הצפון:

רכבת השלום

עוד לפני ה-7.10 ישראל, סעודיה, ארה״ב, האיחוד האירופי והודו קידמו תוכניות עם חזון לפיתוח פרויקט ״רכבת השלום״. צפו באחד מהסרטונים הבאים ביחד:

דיון:

  • אם החזון של רכבת השלום ייושם, כיצד אתם מדמיינים יראו החיים שלכם בישראל בעוד 30 שנה?
  • לאחר ה-7.10 כל המדינות המעורבות ביוזמה דורשות לקדם תהליך מדיני להקמת מדינה פלסטינית, מדוע יש לכך חשיבות בהקשר של התוכנית ל״רכבת השלום״? מהם האינטרסים המנחים את המדינות המעורבות?

פורום היום שאחרי המלחמה

ניתן להזמין הרצאות המציגות את תכנית ברית הביטחון האזורית דרך ״פורום היום שאחרי המלחמה״. ההרצאות ניתנות ללא עלות וניתן למצוא את פרטי הקשר להזמנות בדף הארגון.

מצפן: רמדאן כרים

הקדמה

חודש הרמדאן שיחל בקרוב עומד בסימן הסכם הפסקת אש והשבת חטופים מותח, והסכנה להבערת השטח מצד גורמים קיצוניים וחסרי אחריות בשני הצדדים. ואולם, הרמדאן הוא מעמודי התווך של האמונה המוסלמית, והוא מבטא ערכים של חשבון נפש אישי וקולקטיבי, סבלנות והסתפקות במועט, סיוע לקהילה ולמעוטי יכולת, והזדמנות לשלום והפסקת לחימה. כך מסביר סולימאן מסוודה, כתב כאן 11:

גם השנה, בדומה לשנים קודמות, עולה חשש כי התקופה הקרובה תעמוד בסימן של התפרצות אלימה בירושלים ובמקומות אחרים, וכמו בשנים קודמות, גם הפעם מקדמים נבחרי ציבור צעדים שיגבירו את התסיסה – בתוך מצב בטחוני קשה ממילא. בניגוד אליו, מקדמים מומחים של ‘יוזמות אברהם’רשימת המלצותשתשמור על הרמדאן כתקופה של שלום.

דיון

  • מה צריך להיות תפקידם של א.נשי חינוך שוחרי-שלום בתקופה הקרובה?
  • איך תוכלו לחזק את השותפות היהודית-ערבית המקומית דווקא עכשיו?

חודש הרמדאן והשפעתו על שחרור חטופים

לקראת סיום השלב הראשון בהסכם הפסקת האש והשבת החטופים, ישנה תקווה כי דווקא לקראת הרמדאן ניתן יהיה להמשיך ולשחרר חטופים נוספים שלא נכללו במסגרת ההסכם המקורי:

לדיון:

  • מה המשמעות של הרחבת שלב א’ בעסקה בלא דיונים על שלב ב’?

שימו לב ליוזמות הבאות:

סיורים חברתיים ביישובים ערבים

עמותת ‘דרכים שלובות’ מציעה הזדמנות לביקור ואירוח לארוחת אפטאר מסורתית

שומרי שותפות – סולידריות יהודית-ערבית בתקופת המלחמה

דווקא כאן, דווקא עכשיו. מציעים הארגונים החברים בשומרי שותפות שורה של יוזמות מקומיות, לחיזוק הסולידריות ולמאבק בגזענות. היכנסו ללינק כדי לבדוק מה נמצא קרוב אליכם.

תכני עזר חינוכיים

תכנים שימושיים מבית ‘אקורד’
מערך של קדמה על הרמדאן

לימוד של מכון הרטמן על הרמדאן

להרחבה:

על מהותו של חודש הרמדאן, בפודקאסט מבית אוניברסיטת בר-אילן:

פרק פודקאסט העוסק בחודש הרמדאן

המכון למחקרי ביטחון לאומי – INSS · מעבר לרשת: חודש רמדאן – צפירת הרגעה

מרצים ומדריכים מומלצים:

סאלי עבד

פעילה חברתית ואורגינייזרית פלסטינית, תושבת חיפה. חברת הנהגה בתנועת עומדים ביחד. פועלת למען מאבק משותף ערבי-יהודי: מצדק חברתי ועד שלום צודק.

גדיר האני

פעילה חברתית ופוליטית למען שלום וחיים משותפים.

פידא שחאדה

פעילה חברתית, מובילה תנועה בלוד לקידום מנהיגות מקומית דרך מיזמים חברתיים.

רז כרם

בוגר תואר ראשון בפילוסופיה תואר שני כדרמה תרפיסט, מנחה קבוצות. רכזתי מכינה ערבית יהודית ובעל נסיון רב בעבודה עם קבוצות מנהיגות מעורבות. חוקר את המפגש בין אנשים, את היכולת לגשר על פערים דרך מילים. מאמין ביכולת הריפוי של הקשבה ושיחה אמיתית. ומאמין שהמבנים הפוליטיים שלנו, היחס שלנו לזהות, ולמבנים הפוליטיים הם אלו שמייצרים או מונעים שיחה כזאת.

מכון אקורד: מסמך המלצות ״להוביל צוות חינוכי מגוון בתקופת מלחמה״

המלצות להנהלות בתי ספר עבריים המשלבים מורות ומורים ערביים.

מצילי 1929

הפרק מספר על מצילים יהודים וערבים שעשו מעשים לא שגרתיים בשנת תרפ”ט – 1929. באותם ימים התגוררו יהודי וערבי חברון בשכנות טובה מזה מאות שנים.

דייט פוליטי: מוחמד דראושה מתאבל על אחיינו הגיבור שנרצח במסיבה

.גורל משותף: מוחמד דראושה מתאבל על אחיינו הגיבור שנרצח במסיבה ברעים בתוך מציאות שהופכת גזענית יותר ויותר
Skip to content